Spolupráce hasičů Krásná, Bad Elster a Adorf/Vogtl.

Spolupráce hasičů Krásná, Bad Elster a Adorf/Vogtl. (30)

Setkání hasičů z Krásné, Bad Elster, Sohl a Adorf

  • čtvrtek, 22 březen 2018 12:54
  • Napsal(a)
9. 3. 2018

Manažeři projektu, ve spolupráci s veliteli projektem dotčených hasičských sborů, naplánovali na pátek 9. 3. 2018 společné setkání hasičů na kuželně v Aši. Krásenští zajistili pro své kolegy z Německa přepravu autobusem do Aše a zpět. A protože pravidelná setkání v rámci projektu utužila přátelství všech kamarádů, byl o turnaj v kuželkách ze strany všech sborů opravdu velký zájem.

V prostorách ašské kuželny se setkalo téměř 50 lidí. Někteří byli jen diváky a fanoušky svých sborů, ale 44 kamarádů se zapojilo do sportovního klání. Všichni zájemci se rozlosovali do 4 družstev, tak aby se hrálo na všech čtyřech dráhách. Házelo se 50 hodů – 25 hodů do plných a 25 dorážky. Ti, co zrovna nehráli, podporovali psychicky své kamarády ve hře, nebo se vzájemně bavili, případně se občerstvovali. Po celé pozdní odpoledne a večer panovala na kuželně příjemná atmosféra. Probíralo se aktuální dění v jednotlivých sborech, plánované aktivity nejen v rámci projektu – letos čeká hasiče mimo jiné společné cvičení v Adorfu a v Krásné, naši němečtí kamarádi na rozdíl od nás ještě čekají na nová hasičská vozidla. Ta se nyní vyrábějí a měla by být sborům předána s největší pravděpodobností v červenci 2018. Zhruba půl hodiny po půlnoci přijel pro kamarády z Německa autobus a odvezl je zpět domů.

 

EU Nachbar

 

Setkání v Adorfu dne 16. 12. 2017

Obsahem setkání byla návštěva hasičů z Krásné na vánočním trhu města Adorf. V rámci návštěvy zde společně s hasičskými kamarády z Adorfu nabízeli tradiční české a německé pochutiny a nápoje. Hasiči z Krásné návštěvníkům trhu prezentovali např. tradiční české „utopence“ s výkladem, co že se to v té 4 litrové sklenici nachází, pikantní klobásu a hermelín na grilu a k zahřátí např. medovinu či grog. Akce se velmi podařila, místní byli velmi příjemně překvapení účastí českých hasičů na jejich trhu. Společná účast hasičů byla zároveň velmi dobrou propagací přeshraničního projektu.

 

EU Nachbar

 


Vánoční setkání v Krásné dne 10. 12. 2017

Obsahem setkání byla jednak návštěva hasičů z Adorfu na vánočním setkání v Krásné, tak i prohlídka nové velkoobjemové cisterny Tatra. V rámci vánočního setkání na návsi v Krásné prezentovali hasiči z Adorfu místním obyvatelům a návštěvníkům z širokého okolí Vánoce v Německu prostřednictvím nabídky tradičních pokrmů z regionu Vogtland. Podávaly se opečené bramborové placky s jablečným pyré nebo tzatziki, svařené víno a punč. Společně s hasiči přijelo spoustu kamarádů a přátel z Adorfu, což přispělo k velkolepé akci, v rámci které došlo k setkání nejen hasičů, ale i obyvatel obou partnerských měst. Po ukončení vánočního setkání se hasiči obou jednotek přemístili do nové přístavby hasičské garáže, kde proběhla prohlídka nové velkoobjemové cisterny s výkladem.

 

EU Nachbar

 


Soutěž v požárním sportu

V sobotu 30. 9. 2017 byla v rámci Mistrovství lázeňského města Bad Elster uspořádána soutěž v požárním útoku v jeho místní části Sohl. Soutěž se konala nedaleko místní hasičské zbrojnice a zúčastnilo se jí celkem 9 družstev (1 družstvo žen, 4 družstva mladých hasičů a 4 mužská družstva). Hasiči z Krásné půjčili svým kamarádům do Sohlu terče k hasičskému útoku. Každé družstvo mělo 2 pokusy, jednotlivé časy se sčítaly. Soutěž byla ihned po prvním útoku mladých hasičů z Bad Elsteru zhruba na 45 minut přerušena z důvodu nutného lékařského ošetření jednoho z mladých hasičů, který byl zasažen do kolene proudnicí. Zhruba v polovině závodu se obcí rozezněla siréna a všichni dospělí němečtí hasiči naskákali do aut a odjeli do města Bad Elster zasahovat na místní kliniku, kde byl nahlášen požár. Požár byl následně vyhodnocen jako planý poplach a tak se po chvíli zase pokračovalo v požárních útocích, tentokráte mužských družstev.

Po skončení soutěže se všichni přemístili do prostranství hasičské zbrojnice, kde bylo připraveno občerstvení. Od 15 hodin se zde pro veřejnost konal Den otevřených dveří. K poslechu hrála místní dechová kapela, děti měly možnost si vyzkoušet stříkat z hadice na terč, poskládat si papírový model hasičského auta, zaskákat si na skákacím hradu. Uskutečnilo se i vyhlášení dopolední soutěže v požárním útoku. První místo v kategorii dospělých získalo družstvo z místní části Bad Elsteru Mühlhausen, zlaté medaile v kategorii dětí si odnesli hasiči z Krásné. Návštěvníci si mohli prohlédnout zásahová vozidla místních hasičů, otočný žebřík hasičů z Adorfu a technické vozidlo s dýchací technikou profesionálních hasičů z Plavna. Na závěr příjemně stráveného dne čekalo zejména na české hasiče příjemné překvapení, které jim němečtí kamarádi připravili: za hudebního doprovodu dechové kapely jim zazpívali v češtině lidovou hasičskou píseň „Co jste hasiči, co jste dělali?!“

 

EU Nachbar

 


Den otevřených dveří FFW Adorf

V sobotu 9. 9. 2017 vyrazili hasiči z Krásné do Adorfu, kam je jejich kamarádi pozvali na Den otevřených dveří. V rámci této akce si mohli všichni příchozí prohlédnout vozový park místních hasičů a hasičskou zbrojnici. K poslechu hrála regionální dechová kapela a prostory hasičské garáže byly do posledního místa obsazeny. Kamarádi z Adorfu si pro návštěvníky akce připravili nejen občerstvení, ale také praktickou ukázku své práce – v prostorách před hasičskými garážemi byl připraven osobní automobil, který posloužil k simulaci dopravní nehody a následného vyproštění zraněné osoby (se kterou se pak všichni vyfotit k veliké radosti figuranta). Po celé odpoledne se nejen děti mohly svézt hasičským automobilem po městě Adorf.

V blízkosti hasičské zbrojnice na místním náměstí se konaly Adorfské slavnosti, v rámci jejichž bohatého programu se jak hasiči z Adorfu, tak hasiči z Krásné zúčastnili soutěže v přetahování lanem. Cílem soutěže bylo změřit síly 6-ti členného družstva (5 mužů a 1 žena, popř. muž převlečený za ženu) s tahačem – ten museli závodníci roztáhnout a pokud se jim podařilo ho uvést do pohybu, tak se měřil čas, za který překonali určitou vzdálenost. Společné odpoledne přešlo plynule do večera, kdy městské slavnosti vyvrcholily posezením ve stanu s hudebním doprovodem a ohňostrojem na náměstí. V rámci setkání byly utuženy nejen vztahy hasičů, ale zvýšilo se i povědomí veřejnosti o společném přeshraničním projektu hasičů z Krásná, Bad Elsteru a Adorfu.

 

EU Nachbar

 


Cílem setkání bylo společné taktické cvičení všech projektem dotčených hasičských sborů. V sobotu 2. 9. 2017 v 9:00 hodin byl vyhlášen prostřednictvím operačních středisek ve Zwickau a Karlových Varech poplach. Hasiči ze saských měst Bad Elster a Adorf a jejich místních částí a hasiči z Krásné za zvuku sirény uháněli do teplárny v Bad Elsteru, kde došlo k simulované explozi a následnému požáru. Celkem 82 hasičů si dle instrukcí velitele zásahu rozdělilo jednotlivé úkoly. Protože se budova teplárny nachází přímo u hlavního tahu směřujícího z městečka dále do vnitrozemí, bylo nutné řídit dopravu v místě křížení silnice s dopravním vedením z potoka Halštrov, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště. Hasiči z Adorfu a Bad Elsteru bojovali s požárem uvnitř budovy a hledali pomocí termokamery pohřešované osoby. Hasiči z Krásné a zbývající kolegové z Bad Elsteru chladili vodními proudy olejové nádrže nad teplárnou. Po celou dobu cvičení bylo nutné zajistit trvalou dodávku požární vody.

Zhruba po 2 hodinách společného zásahu bylo cvičení ukončeno. Všechny stanovené cíle byly splěny: olejové nádrže byly úspěšně ochlazeny, požár uhašen, pohřešované osoby byly nalezeny a ošetřeny. Během cvičení byly k dálkové dopravě vody použity hadice o celkové délce cca. 2,5 km! a zasahovalo 16 vozidel.

Po cvičení se všichni zúčastnění setkali v hasičské zbrojnici v Bad Elsteru, aby zhodnotili plusy a mínusy celého cvičení. Jedním ze závažných nedostatků byla špatná koordinace mezi operačními středisky ve Zwickau a Karlových Varech při vyhlášení poplachu. Hasiči z Krásné byli povoláni oproti svým německým kamarádům o 20 minut později, což by při reálném zásahu mohlo být problémem zejména pokud naši kolegové budou počítat s velkoobjemovou cisternou hasičů z Krásné. Ale i proto se tato cvičení dělají, aby se podobné problémy rychle vyřešily.


EU Nachbar


Setkání hasičů z Krásné, Bad Elsteru a Adorf/Vogtl., dne 22 - 23. 7. 2017.

Mladí hasiči z Krásné, Adorfu a Bad Elsteru se utkali na soutěži v branném závodě konaném ve sportovním areálu v Krásné. V rámci závodu bylo vytvořeno několik stanovišť, která musela jednotlivá čtyřčlenná družstva absolvovat. První zastávkou byl požární útok upravený pouze na 4 soutěžící a vodní proud byl napojen přímo na cisternu. Druhá disciplína spočívala ve střelbě ze vzduchovky, ve třetí se střílelo z luku do slaměného terče. Čtvrtá disciplína prokázala jazykové dovednosti kamarádů. Úkolem bylo k obrázku znázorňujícímu předmět z hasičské branže přiřadit správný název v jazyce svého českého nebo německého kamaráda.
Protože mladí hasiči neabsolvovali jazykové kurzy, měli se slovní zásobou svého kamaráda trochu problém, ale společnými silami vše zvládli. Po ukončení hasičské soutěže následovalo vyhlášení a společný oběd. Odpoledne byla připravena tradiční slavnost obce Krásná, v rámci které se konaly soutěže pro všechny příchozí. Mladí hasiči dováděli na skákacích atrakcích, soutěžili, užívali si dětských hřišť a navazovali kontakty s českými vrstevníky. Noc strávili mladí hasiči v objektu místní školky, kde se jim moc líbilo.

Na neděli byl naplánován společný výlet do Aše. Skupinka mladých hasičů v doprovodu dospělých vyrazila na pěší túru k rozhledně na vrchu Háj. Po výšlapu na věž rozhledny všichni navštívili Sportovní areál v těsné blízkosti, kde si zahráli stolní tenis, ruské kuželky a minigolf. Následoval společný oběd v obci Podhradí, po kterém se všichni rozjeli do svých domovů.

 


 

EU Nachbar

 

Setkání hasičů z Krásné, Bad Elsteru a Adorf/Vogtl., dne 22. 7. 2017.

01Cílem setkání byla účast hasičů a mladých hasičů z Krásné, Adorf a Bad Elsteru na soutěži v branném závodě konaném 22. 7. 2017 v prostorách Sportovního areálu v Krásné. Do soutěže se kromě družstev projektových partnerů přihlásilo i družstvo hasičů z Hranic. V rámci závodu bylo vytvořeno několik stanovišť, která musela jednotlivá čtyřčlenná družstva absolvovat. První zastávkou byl požární útok upravený pouze na 4 soutěžící a vodní proud byl napojen přímo na cisternu. Druhá disciplína spočívala ve střelbě ze vzduchovky, ve třetí se střílelo z luku do slaměného terče. Čtvrtá disciplína prokázala jazykové dovednosti kamarádů.

 

02
Úkolem bylo k obrázku znázorňujícímu předmět z hasičské branže přiřadit správný název v jazyce svého českého nebo německého kamaráda. Ti, co dávali bedlivě pozor na jazykových kurzech neměli sebemenší problémy, někteří hasiči ale museli hluboko v paměti pátrat a hledat potřebná slovíčka. Po ukončení hasičské soutěže následovalo vyhlášení a společný oběd.

 


03Odpoledne byla připravena tradiční slavnost obce Krásná, v rámci, které se konaly soutěže pro všechny příchozí. Této akce se hasiči z Adorfu a z Bad Elsteru také zúčastnili, mladí hasiči (a nejen ti) dováděli na skákacích atrakcích a všichni společně strávili velmi vydařený den.

 

 

 

 

EU Nachbar

 

Spolupráce hasičů Krásná, Bad Elster a Adorf /Vogtl.

  • čtvrtek, 20 červenec 2017 12:00
  • Napsal(a)
Setkání hasičů z Krásné a Adorf/Vogtl., dne 16. 7. 2017.
Cílem setkání byla účast na soutěži v požárním útoku pořádané hasiči místní části Adorfu – Leubetha v neděli 16.07.2017. Soutěže se zúčastnilo celkem 6 družstev – mezi nimi i všechny partnerské sbory. Soutěžilo se na jeden platný pokus, a aby byla soutěž regulérní, musely všechny sbory použít motorovou stříkačku domácího mužstva. Hasiči z Krásné obsadili 5. místo, hasiči z Adorfu byli třetí a kamarádi z Bad Elsteru byli oceněni 2. místem. 
Po vyhlášení výsledků byli všichni pozváni k přátelskému posezení. Na závěr akce si ještě hasiči z Krásné prohlédli hasičskou zbrojnici místních hasičů FFW Leubetha.




 

EU Nachbar

 

Spolupráce hasičů Krásná, Bad Elster a Adorf /Vogtl.

  • pátek, 07 červenec 2017 10:27
  • Napsal(a)
Základem projektu je Smlouva o přeshraničním poskytování pomoci a spolupráci v protipožární ochraně mezi okresem Vogtland, Karlovarským krajem a příhraničními obcemi a městy s požárními jednotkami z roku 2007. Z Ašska to byla města Bad Elster, Adorf/Vogtl., město Hranice a město Aš. V následujících letech se ke Smlouvě připojovala další města a obce.

Cílem projektu je vytvořit podmínky pro účinné řešení mimořádných událostí a krizových stavů na území České republiky i Německa. To v sobě zahrnuje jednak materiální vybavení jednotek, ale zároveň i překonání jazykové bariéry a samozřejmě vzájemné poznání ať už hasičů mezi sebou, tak také poněkud odlišnou taktiku zásahu a celkovou organizaci požární ochrany v obou zemích. Každá obec si pořizuje odlišnou techniku a vybavení, čímž se vzájemně výhodně doplňují a jsou schopné tak pokrýt širokou oblast pomoci obyvatelům, od technických zásahů, dopravních nehod až po požáry.

Na české i německé straně projdou hasiči jazykovým kurzem, zaměřeným na požární názvosloví a situace při zásahu. Nesmíme však zapomenout ani na společné výcviky a cvičení, kde se budou hasiči prakticky seznamovat s taktikou zásahů svých přeshraničních kolegů. A v neposlední řadě půjde o vzájemné sbližování obyvatel „Ašského výběžku“ na obou stranách hranice.


PODROBNÉ INFORMACE K PRŮBĚHU PROJEKTU V OBCÍCH
V následujících odkazech se můžete podrobně seznámit s průběhem realizace projektu
  Bad Elster Adorf
Adorf
 
  KRÁSNÁ BAD ELSTER ADORF /Vogtl.  


Pořízení techniky a vybavení v rámci projektu:

Krasná: Celkové náklady 457.023,- €
  • Velkoobjemová cisternová automobilová stříkačka (CAS) pro šest osob včetně požárního vybavení
  • Kompletní zásahové oblečení pro šest osob
  • Přístavba garáže pro novou CAS
  • Evakuační stan včetně vytápění
  • Terénní užitkové vozidlo

Bad Elster: Celkové náklady 187.083,- €
  • Přestavba stávajícího vozidla na Technický automobil na přepravu hadic a vybavení pro technické zásahy
  • B-hadice (300 ks), celkem 6 km hadic (např. pro dálkovou dopravu vody při lesních požárech)
  • Hydraulické vyprošťovací zařízení pro dopravní nehody
  • Termokamera a ruční radiostanice (6 ks)

Adorf/Vogtl.: Celkové náklady 351.083,- €
  • Technický požární automobil pro zásah při požárech a pro technickou pomoc
  • Zásahové oblečení pro deset osob

Celkové náklady na projekt všech tří obcí jsou ve výši zhruba 995.189,- €


EU Nachbar