MŠ Krásná

MŠ Krásná (6)

Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf

  • neděle, 03 duben 2022 14:49
  • Napsal(a)
Setkání partnerských školek MŠ Krásná a MIKITA Adorf v rámci projektu "KrásnÁdorf – spolupráce mateřských škol"

Po dvouleté pauze způsobené pandemií Covid se opět obnovila spolupráce partnerských školek. Naplánována jsou do začátku letních prázdnin 4 setkání. První setkání proběhlo v Adorfu 28.03.2022. Děti z Krásné vyrazily autobusem do Adorfu, kde strávily příjemné dopoledne. Tématem setkání bylo Velikonoční tvoření. Děti malovaly vajíčka a vyráběly velikonoční ozdoby, které budou použity do velikonočního věnce vystaveného na náměstí v Adorfu. Po malém občerstvení a společném hraní na zahradě se děti rozloučily a vyrazily do svém krásenské školky, kde na ně čekal oběd. Těšíme se na další setkání.
 

Projekt "KrásnÁdorf – spolupráce mateřských škol" je realizován ve spolupráci s Koordinačním centrem česko – německých výměn mládeže Tandem
Tandem

Setkání partnerských školek MŠ Krásná a MIKITA Adorf v rámci projektu „Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf“

Poslední setkání v letošním školním roce v rámci projektu se uskutečnilo ve čtvrtek 21. 6. 2018 v Krásné. Společné dopoledne zahájily krásenské děti vystoupením na hasičské téma, které měly připravené i na slavnostní předání nového hasičského vozu místním hasičům. Po společném kulturním programu se děti občerstvily a vyrazily na procházku do obce. Místní školka si připravila pro své kamarády z Adorfu trasu vedoucí po barevných fáborkách do místního lanového centra. Na jednotlivých stanovištích musely děti plnit úkoly týkající se česko-německé slovní zásoby – zopakovaly si tak např. barvy, zvířata. V cíli si všichni společně zadováděly a poté vyrazily zpět do školky na bohatý oběd, který jim paní kuchařka s chutí uvařila.


Projekt „Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf“ je realizován ve spolupráci s Koordinačním centrem česko – německých výměn mládeže Tandem

Tandem

Malí chemici

  • úterý, 13 březen 2018 13:25
  • Napsal(a)
V pondělí 6. března 2018 navštívily děti naší mateřské školy v Krásné ašské gymnázium. Do prostor školy nás pozval ředitel Gymnázia Aš Mgr. Petr Jelínek. Děti nemohly dospat, aby na vlastní oči viděly chemickou laboratoř. Dveře se otevřely a v pěkně vybavené učebně bylo na co se dívat. Děti si prohlížely jim zatím neznáme předměty např. zkumavky, kádinky, teploměry, váhy, kahan a různé sáčky, v kterých byly ukryty tajemné sypké materiály. Prostřednictvím pohádky, Hrnečku vař“ vybraní malí pomocníci v bílých pláštích pomáhali připokusech.

Experimenty se zdařily a děti s napětím sledovaly, jak přibývá ,,pohádková pěna“ ve skleněné nádobě, jak soptí sopka, jak se rodí z masy háďátka a jak se připravuje směs na „hašení“ požáru. Chemické procesy vedly děti k zamyšlení, co se stane při spojení několika různých látek, využily své zrakové, hmatové, sluchové i čichové smysly. Naštěstí jsme se nemuseli prokousávat kaší a tak chuťové pohárky zůstaly ušetřeny. Opět se potvrdilo, že zážitkové učení je tou nejlepší formou vzdělávání a také to, že i gymnázium může nabídnout předškoláčkům tak zajímavé a zábavné činnosti. Určitě nás vše inspirovalo, a proto si pár pokusů zkusíme i v mateřské škole. Držte nám palce.
 
Děkujeme panu řediteli i Mgr. Millionové za možnost nahlédnout do laboratorní kuchyně, plné čar a kouzel.
Již nyní se těšíme na další pozvání.

Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf

  • úterý, 13 březen 2018 12:44
  • Napsal(a)
Setkání partnerských školek MŠ Krásná a MIKITA Adorf v rámci projektu „Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf“

Spolupráce partnerských školek bude pokračovat i v roce 2018. Naplánována jsou dvě setkání na jaře a dvě v letním období. První setkání proběhlo v Adorfu 06. 3. 2018. Děti z Krásné vyrazily autobusem do Adorfu, kde strávily příjemné dopoledne. Zazněly německé a české písně a básničky, děti si společně hrály. Společné vyrábění se neslo v duchu blížících se Velikonoc. Vyráběly se různé ozdoby (např. ptáčci, srdíčka ptačí budky), které ozdobí tradiční velikonoční věnec. Ten naši adorfští kamarádi příští týden pověsí ve městě Adorf. Po malém občerstvení se děti rozloučily a vyrazily do svém krásenské školky, kde na ně čekal oběd. Další setkání se uskuteční 27. 4., tentokrát v Krásné.
 

Projekt „Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf“ je realizován ve spolupráci s Koordinačním centrem česko – německých výměn mládeže Tandem
Tandem

Setkání partnerských školek MŠ Krásná a MIKITA Adorf v rámci projektu „Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf“

Další setkání v rámci projektu se uskutečnilo v pátek 25. 5. 2018 v Adorfu. Na úvod společného dopoledne proběhlo v místní školce přivítání s písničkami, děti si zahrály společně hry se jmény a pexesem. Předcházející den zasáhly Adorf přívalové deště doprovázené silnými bouřkami a část města se ocitla pod vodou, některé oblasti musely být dokonce evakuovány. Děti se vydaly na vycházku do záplavami postižených míst, aby si udělaly představu, jakou sílu voda má a na vlastní oči viděly, že voda s sebou vezme vše, co jí stojí v cestě. Děti pozorovaly v postižených oblastech zasahující místní hasiče, kteří pomocí technických prostředků odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a zahrad. Krásenské děti měly možnost vidět již při cestě autobusem do Adorfu, jaké škody voda napáchala v místech podél potoka Halštrov – zatopila louky, fotbalové hřiště, pole, ale i prodejnu Penny a továrnu na výrobu hudebních nástrojů GEWA.

Po návratu z vycházky se děti rozloučily a odjely na oběd zpět do MŠ v Krásné. Poslední setkání v letošním školním roce se uskuteční 21. června v Krásné a my doufáme, že za příznivého počasí, abychom mohli s kamarády z Adorfu strávit celé dopoledne venku.


Projekt „Spolupráce MŠ Krásná a MŠ Adorf“ je realizován ve spolupráci s Koordinačním centrem česko – německých výměn mládeže Tandem

Tandem

Čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění najdete na stránkách MŠ Krásná.