Sdružení Ašsko

Sdružení Ašsko (14)

CSS - Informační zpravodaj č. 5

  • středa, 29 srpen 2018 10:39
  • Napsal(a)
Centrum společných služeb
Realizace projektu: 1.7.2016- 30.6.2019
Registrační číslo projektu: CZ 03.4.74/0.0/0.0/15-019/0003017

Milí obyvatelé regionu DSO - Sdružení Ašsko, opět se Vám hlásíme. Tentokrát na předělu konce prázdnin a začátku nového školního roku.

Analýza přínosů CSS

  • čtvrtek, 01 březen 2018 15:35
  • Napsal(a)
V souladu s Metodikou č. 1 má Centrum společných služeb zpracovat Analýzu přínosů jednou za rok minimálně za jednu agendu. V roce 2017 hodnotilo CSS veřejné zakázky v obci Krásná. Nyní se bude CSS zabývat úsporou času při vybraných úkolech starosty v obci Krásná. Jedná se o přípravu a celý proces k zajištění průběhu jednání Zastupitelstva obce Krásná.

Odkaz ke stažení:
PDF 32 icon Analýza přínosů CSS

CSS - Informační zpravodaj č. 4

  • čtvrtek, 01 březen 2018 15:32
  • Napsal(a)
Centrum společných služeb
Realizace projektu: 1.7.2016- 30.6.2019
Registrační číslo projektu: CZ 03.4.74/0.0/0.0/15-019/0003017

Milí obyvatelé regionu DSO - Sdružení Ašsko, dostává se Vám do rukou čtvrté číslo Informačního zpravodaje, ve kterém Vás chceme pozvat ke společným činnostem podle toho, s jakými problémy a požadavky se na nás obrátíte.

Co nás dělí, co nás spojuje

  • čtvrtek, 19 říjen 2017 09:14
  • Napsal(a)

Sdružení Ašsko bylo projektovým partnerem okresu Wunsiedel při zpracování studie „Co nás dělí, co nás spojuje“ - Propojení měst Oberkotzau a Rehau, Schönwald a Selb s mikroregionem Ašsko. Studii v českém i německém jazyce Vám nyní představujeme...


PDF 32 iconStudie "Co nás dělí, co nás spojuje" - český jazyk

 

PDF 32 iconStudie "Was uns trennt, ist was uns verbindet" - německý jazyk

CSS - Informační zpravodaj č. 3

  • pondělí, 04 září 2017 07:58
  • Napsal(a)
Centrum společných služeb
Realizace projektu: 1.7.2016- 30.6.2019
Registrační číslo projektu: CZ 03.4.74/0.0/0.0/15-019/0003017

Milí obyvatelé regionu DSO - Sdružení Ašsko, dostává se Vám do rukou třetí číslo Informačního zpravodaje, ve kterém Vám chceme povyprávět o naší činnosti. Přejeme Vám příjemné čtení a zároveň se budeme těšit na Vaše podněty a dotazy, které určitě zohledníme v našem dalším konání.

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN rozvoje vzděláván ORP Aš

  • pondělí, 15 květen 2017 17:07
  • Napsal(a)
Sdružení Ašsko - Místní akční plán
PDF 32 icon MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN rozvoje vzděláván ORP Aš, předkládaný v rámci OP VVV, PO 3, výzva č. 02_15_005  DownBT over

 

CSS - Informační zpravodaj č. 2

  • pátek, 03 březen 2017 09:44
  • Napsal(a)
Centrum společných služeb
Realizace projektu: 1.7.2016- 30.6.2019
Registrační číslo projektu: CZ 03.4.74/0.0/0.0/15-019/0003017

Milí obyvatelé regionu DSO - Sdružení Ašsko, vydáváme druhé číslo Informačního zpravodaje, ve kterém byste měli najít užitečné informace o naší činnosti. Zároveň Vás prosíme o Vaše dotazy, nové náměty či připomínky, abychom i od Vás dostávali zpětnou vazbu a mohli se Vám blíže přizpůsobit. Přejeme Vám příjemné čtení a budeme se těšit na vaše náměty.

Informační zpravodaj Sdružení Ašsko

  • pondělí, 19 prosinec 2016 16:04
  • Napsal(a)
Sdružení Ašsko je dobrovolný svazek měst a obcí ašského výběžku, který je tvořen městy Aš a Hranice a obcemi Hazlov, Krásná a Podhradí. Sdružení Ašsko vzniklo v roce 1999. Statutárním zástupcem sdružení je od 1.6.2006 starosta obce Krásná, pan Luboš Pokorný. Sdružení Ašsko je mimo jiné členem svazku Přátelé v srdci Evropy, který vznikl v roce 2002 a skládá se z 5 českých a 9 německých měst a obcí.

 

Sdružení Ašsko bude rozvíjet vzdělávání

  • pondělí, 22 srpen 2016 13:03
  • Napsal(a)
Od června 2016 byl zahájen projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Aš (MAP). Realizátorem projektu je Sdružení Ašsko, dobrovolný svazek obcí, který je tvořen městy Aš a Hranice a obcemi Hazlov, Krásná a Podhradí, funguje již od roku 1999. Projekt je zaměřen prioritně na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15-ti let, tak aby existovaly jak vhodné podmínky, které povedou k dosažení maximálního úspěchu každého žáka, tak podmínky pro sdílení a výměnu zkušeností mezi pedagogy.

Jeho výstupem bude strategický dokument a akční plán, který určí další směr vzdělávání na Ašsku. Na tvorbě dokumentu se budou participativně podílet zejména tyto subjekty – základní školy, mateřské školy, zařízení pro neformální a zájmové vzdělávání, obce, neziskové organizace, rodiče a další veřejnost. MAP bude také důležitý z hlediska získávání evropských investic do oblastí předškolního a školního vzdělávání, zájmového a neformálního vzdělávání, společného vzdělávání a investic (vybavenost, modernizace a rekonstrukce škol), neboť v novém dotačním období budou podpořeny jen záměry prodiskutované v území a zaneseny v MAP. Velký důraz bude kladen na vzájemnou spolupráci zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání a vznik jejich partnerství.

22.6. proběhla v prostorách Muzea Ašska zahajovací konference MAP, které se zúčastnili zástupci jednotlivých aktérů ve vzdělávání na Ašsku – starostové, ředitelé škol, učitelé a dále také zástupci Karlovarského kraje a KAP (krajský akční plán) a místní akční skupiny MAS21. Byl představen samotný projekt a zdůrazněna jeho důležitost pro rozvoj kvalitního vzdělávání v území. Dále byl zvolen řídící výbor MAP – nejvyšší orgán, který bude celý dokument schvalovat. Samotná tvorba dokumentu by měla probíhat na principu komunitního plánování – to znamená, že podněty by měly přicházet především od těch, kteří se vzděláváním zabývají a měla by být zastoupeno jejich co nejširší spektrum. Za tímto účelem budou vytvořeny i pracovní skupiny, které se v průběhu projektu budou zabývat jednotlivými tématy.

Projekt bude realizován za podpory operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání řídícího orgánu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Žádost byla podána v rámci Výzvy č. 02_15_005 Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Vítána je i aktivita z řad široké veřejnosti při spolupráci.

Pokud V případě zájmu je možné se obrátit na zástupce realizátora projektu – Martina Pospíšilovou, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Přehled činnosti za rok 2014

  • pátek, 23 leden 2015 07:49
  • Napsal(a)
Města Aš a Hranice a obce Krásná, Podhradí a Hazlov – sdružené od roku 1999 do nejzápadnějšího mikroregionu České republiky – Sdružení Ašsko, spolupracovala i v roce 2014. Tento rok byl všeobecně ve většině členských obcí ve znamení čerpání posledních finančních prostředků v rámci programového období 2007-2013.

Obce tak na své projekty čerpaly dotace zejména z Operačního programu životního prostředí a ze znovu obnoveného Regionálního operačního programu region soudružnosti Severozápad. Dále obce využily možnosti žádat prostřednictvím místní akční skupiny MAS 21 o dotace z programu LEADER. Všechny členské obce souhlasily se zařazením do území působnosti MAS 21 a Sdružení Ašsko se tak stalo partnerem této místní akční skupiny, kde zároveň zastává funkci kontrolního výboru.

U jednoho z nejvýznamnějších projektů Sdružení Ašsko „Integrované přeshraniční cyklostezky Wunsiedel – Selb – Aš“ známé jako Mostní cyklostezka začalo 5leté období tzv. udržitelnosti projektu, což představuje každoroční vytvoření zprávy o stavu a využití vybudované cyklostezky a její předložení kontrolním orgánům. Toto 5leté období udržitelnosti již naopak v roce 2014 skončilo u projektu „Poznej svého souseda“, v rámci kterého byla v členských obcích vybudována dětská hřiště. Od 1.1.2015 tak mohla být všechna z výše jmenovaného projektu pořízená hřiště převedena darovací smlouvou na jednotlivé obce.   

Sdružení Ašsko společně s bavorskými a saskými partnery plánuje přípravu velkého přeshraničního projektu v rámci Zeleného pásu. Zelený pás je dlouhodobý a neustále se rozvíjející projekt, do kterého byly v uplynulých letech zapojeny i obce na Ašsku (Revitalizace zámeckého parku v Krásné, Naučná stezka v Hranicích apod.). V rámci tohoto zastřešujícího projektu je nyní připravován projekt ArteNoah, který si klade za úkol zatraktivnit region trojstátí a přilákat sem návštěvníky. Ve spolupráci měst na bavorské a saské straně, Německého úřadu pro regionální rozvoj a Sdružení Ašsko se budou připravovat podklady a hledat finanční zdroje pro vybudování interaktivního centra pro udržitelný rozvoj, které by mělo stát v lokalitě Neuhausen (Nové Domy) na pomezí s obcí Krásná.

Díky strategické poloze mezi Saskem a Bavorskem se Sdružení Ašsko společně s německými partnery dlouhodobě snaží o zintenzivnění spolupráce příhraničních obcí a vytvoření regionu, který bude příjemný pro život místních obyvatel, poskytne jim dostatek práce, kvalitní infrastrukturu a služby ve sféře sociální a zdravotní, kulturní akce a aktivní odpočinek, ale který na druhou stranu zároveň přiláká turisty. O projektových záměrech a o přípravách na nové programové období 2014-2020 se mimo jiné hovořilo i na dvou jednáních přeshraničního svazku „Přátelé v srdci Evropy“. To první v roce 2014 se konalo v Aši u příležitosti otevření nového muzea v budově bývalé hasičské zbrojnice na Poštovním náměstí 20.května, druhé pak na konci září v bavorském Rehau.

Sdružení Ašsko je v novém dotačním období otevřeno jakékoliv spolupráci, která povede k získání dotačních titulů a přispěje tak ke zkvalitnění a zpříjemnění života obyvatelům v nejzápadnějším koutu České republiky.

Mgr. Petra Bulantová
manažerka Sdružení Ašsko
http://sa.obeckrasna.cz