Vytisknout tuto stránku

Mezinárodní cvičení hasičů v lázeňském městě Bad Elster Doporučený

  • sobota, 23 září 2017 08:50
Cílem setkání bylo společné taktické cvičení všech projektem dotčených hasičských sborů. V sobotu 2. 9. 2017 v 9:00 hodin byl vyhlášen prostřednictvím operačních středisek ve Zwickau a Karlových Varech poplach. Hasiči ze saských měst Bad Elster a Adorf a jejich místních částí a hasiči z Krásné za zvuku sirény uháněli do teplárny v Bad Elsteru, kde došlo k simulované explozi a následnému požáru. Celkem 82 hasičů si dle instrukcí velitele zásahu rozdělilo jednotlivé úkoly. Protože se budova teplárny nachází přímo u hlavního tahu směřujícího z městečka dále do vnitrozemí, bylo nutné řídit dopravu v místě křížení silnice s dopravním vedením z potoka Halštrov, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště. Hasiči z Adorfu a Bad Elsteru bojovali s požárem uvnitř budovy a hledali pomocí termokamery pohřešované osoby. Hasiči z Krásné a zbývající kolegové z Bad Elsteru chladili vodními proudy olejové nádrže nad teplárnou. Po celou dobu cvičení bylo nutné zajistit trvalou dodávku požární vody.

Zhruba po 2 hodinách společného zásahu bylo cvičení ukončeno. Všechny stanovené cíle byly splěny: olejové nádrže byly úspěšně ochlazeny, požár uhašen, pohřešované osoby byly nalezeny a ošetřeny. Během cvičení byly k dálkové dopravě vody použity hadice o celkové délce cca. 2,5 km! a zasahovalo 16 vozidel.

Po cvičení se všichni zúčastnění setkali v hasičské zbrojnici v Bad Elsteru, aby zhodnotili plusy a mínusy celého cvičení. Jedním ze závažných nedostatků byla špatná koordinace mezi operačními středisky ve Zwickau a Karlových Varech při vyhlášení poplachu. Hasiči z Krásné byli povoláni oproti svým německým kamarádům o 20 minut později, což by při reálném zásahu mohlo být problémem zejména pokud naši kolegové budou počítat s velkoobjemovou cisternou hasičů z Krásné. Ale i proto se tato cvičení dělají, aby se podobné problémy rychle vyřešily.


EU Nachbar


Přečteno 2679 krát Naposledy změněno: sobota, 23 září 2017 10:38