Vytisknout tuto stránku

Hasiči překonávají bariéry Doporučený

  • neděle, 21 květen 2017 10:22
01 mHasiči se za svůj profesionální život setkávají s různými překážkami, se kterými si musí umět poradit. V rámci projektu Spolupráce hasičů Krásná, Bad Elster a Adorf/Vogtl. se rozhodli poprat i s jazykovou bariérou a začali se učit jazyk svého kamaráda. Od ledna do dubna probíhaly v zasedací místnosti Obecního úřadu v Krásné jazykové kurzy němčiny pro hasiče a ostatní účastníky projektu. Pro lektorku bylo opravdu těžké nastavit úroveň výuky.
Někteří hasiči mají němčinu již pod kůží, jiní naopak zažili ve škole pouze ruštinu, a tak začínali úplně od začátku. Velkým pomocníkem zejména při osvojování slovní zásoby byl Praktický slovník hasičství vydaný Euregiem Egrensis, pracovním sdružením Bavorsko v roce 2010. Cílem kurzu bylo naučit jeho účastníky základní pravidla výslovnosti, jak vytvořit německou větu, seznámit se s hasičskými pojmy a zejména odbourat strach mluvit v cizím jazyce. Ti pokročilí se učili popisovat již konkrétní situace. Němečtí kolegové se naopak učili 12 večerů jazyk český.

02 mA protože nejlepší škola života je praxe, naplánovali manažeři projektu ve spolupráci se zúčastněnými hasičskými jednotkami společné setkání v Aši na kuželně. Na pátek 12.května 2017 byl pro hasiče z obce Adorf, Bad Elster a Sohl objednán autobus, který hasiče přivezl do Aše před budovu kuželny. Již v prvních minutách projevili zejména němečtí kamarádi snahu ukázat, jak krásně jim čeština přirostla k srdci: „Dobrý večer“, „Dobrý den“, „Prosím jedno pivo“ a mnoho dalších slovíček bylo slyšet ze všech rohů kuželny.
Po slavnostním přivítání všech přítomných panem starostou obce Krásná, Lubošem Pokorným, došlo z rukou Dobrovolných hasičů z Adorfu a Klubu Krásňaček k předání finančního daru ve výši 11.000 Kč zástupci Hospice sv. Jiří, panu Mgr. Tomáši Votavovi.


Na řadu přišla sportovní část večera.

Všech 34 zájemců se rozlosovalo do 4 smíšených česko-německých družstev, aby mohlo začít sportovní klání v kuželkách. Každý měl 50 hodů, a i když většina ze zúčastněných nikdy předtím kuželky nehrála, všichni se náramně bavili. Ti, co zrovna nehráli, fandili, anebo se bavili se svými kamarády o aktuálním dění ve sboru, popř. obci, o technice pořizované v rámci výše jmenovaného projektu a společně plánovali další společná setkání a cvičení.

Pro všechny přítomné bylo po celý večer připraveno občerstvení. Po slavnostním vyhlášení výsledků turnaje a předání symbolických cen a diplomů si všichni společně zazpívali českou lidovku „Co jste hasiči, co jste dělali“ a poté se v nočních hodinách rozjeli zpátky do svých domovů.

EU Nachbar
Přečteno 2755 krát Naposledy změněno: pondělí, 07 srpen 2017 10:48