Vytisknout tuto stránku

Pěšky, na kole, na koloběžce... Nejzápadnější bod ČR dobyt 100x jinak Doporučený

  • středa, 26 srpen 2020 12:55
Nejzápadnější kout České republiky láká čím dál více návštěvníků. Kromě denně proudících českých i zahraničních turistů do Krásné a na Nejzápadnější bod ČR dorazila 16. 8. 2020 mezinárodní skupina běžců, která v rámci akce "Peace run" během 16 dnů absolvovala trasu z nejvýchodnějšího bodu na druhou stranu republiky (běžela s hořící pochodní, již, mimo jiné, v rukách třímala Matka Tereza, papež Jan Pavel II., Václav Havel...). Cílem uvedené aktivity těchto běžců je šířit atmosféru míru, přátelství a porozumění. V Krásné na uvedené majitele rychlých nohou čekal starosta obce, Luboš Pokorný (na uvítanou jim na dudy zahrál Matěj Pokorný), skupina místních sportovců, která s běžci urazila cestu od pivovaru k návsi (někteří z nich se pak s běžící skupinou vydali i na zmíněný Nejzápadnější bod ČR), další krásenští diváci a také občerstvení, jež přichystali pracovníci obecního úřadu a Krásenské buchty.

Ve stejný den do naší obce také přijeli koloběžkáři jedoucí též z Nejvýchodnějšího bodu ČR. Ti do Krásné a na Nejzápadnější bod dorazili za 8 dní - na cestu se vydali, aby získali finanční prostředky pro novojičínský mobilní hospic Strom života. Jejich mise nesla jasně vypovídající název "Jedou jako o život". Na krásenskou náves dojeli v podvečer, jejich doprovod zatím připravil výstavu fotografií z hospice, již si prohlédli místní fanoušci obou mladých lidí, kteří se rozhodli svou cestu na koloběžkách přes Českou republiky zasvětit potřebným v závěrečné fázi svého života. I na tyto sportovce čekalo dudácké přivítání v podání M. Pokorného, starosta Krásné, L. Pokorný, místní obyvatelé a občerstvení přichystané Obcí Krásná a Krásenskými buchtami.

Zatím poslední akcí, která probíhá právě v těchto dnech, je cyklistický závod nazvaný "Okolo republiky 1400/1000". Účastníci tohoto klání by měli naši zemi na svých bicyklech obkroužit do sedmi dnů. Vyrazili v sobotu, 22. 8. ze Žacléře (Krkonoše), ti nejrychlejší si své čipy v Krásné označili už v neděli v brzkých ranních hodinách.
Všem sportovcům i turistům přejeme v Krásné krásné zážitky.
Přečteno 1583 krát Naposledy změněno: pondělí, 31 srpen 2020 11:49