Vytisknout tuto stránku

Sdružení Ašsko bude rozvíjet vzdělávání

  • pondělí, 22 srpen 2016 13:03
  • Napsal(a) 
Od června 2016 byl zahájen projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Aš (MAP). Realizátorem projektu je Sdružení Ašsko, dobrovolný svazek obcí, který je tvořen městy Aš a Hranice a obcemi Hazlov, Krásná a Podhradí, funguje již od roku 1999. Projekt je zaměřen prioritně na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15-ti let, tak aby existovaly jak vhodné podmínky, které povedou k dosažení maximálního úspěchu každého žáka, tak podmínky pro sdílení a výměnu zkušeností mezi pedagogy.

Jeho výstupem bude strategický dokument a akční plán, který určí další směr vzdělávání na Ašsku. Na tvorbě dokumentu se budou participativně podílet zejména tyto subjekty – základní školy, mateřské školy, zařízení pro neformální a zájmové vzdělávání, obce, neziskové organizace, rodiče a další veřejnost. MAP bude také důležitý z hlediska získávání evropských investic do oblastí předškolního a školního vzdělávání, zájmového a neformálního vzdělávání, společného vzdělávání a investic (vybavenost, modernizace a rekonstrukce škol), neboť v novém dotačním období budou podpořeny jen záměry prodiskutované v území a zaneseny v MAP. Velký důraz bude kladen na vzájemnou spolupráci zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání a vznik jejich partnerství.

22.6. proběhla v prostorách Muzea Ašska zahajovací konference MAP, které se zúčastnili zástupci jednotlivých aktérů ve vzdělávání na Ašsku – starostové, ředitelé škol, učitelé a dále také zástupci Karlovarského kraje a KAP (krajský akční plán) a místní akční skupiny MAS21. Byl představen samotný projekt a zdůrazněna jeho důležitost pro rozvoj kvalitního vzdělávání v území. Dále byl zvolen řídící výbor MAP – nejvyšší orgán, který bude celý dokument schvalovat. Samotná tvorba dokumentu by měla probíhat na principu komunitního plánování – to znamená, že podněty by měly přicházet především od těch, kteří se vzděláváním zabývají a měla by být zastoupeno jejich co nejširší spektrum. Za tímto účelem budou vytvořeny i pracovní skupiny, které se v průběhu projektu budou zabývat jednotlivými tématy.

Projekt bude realizován za podpory operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání řídícího orgánu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Žádost byla podána v rámci Výzvy č. 02_15_005 Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Vítána je i aktivita z řad široké veřejnosti při spolupráci.

Pokud V případě zájmu je možné se obrátit na zástupce realizátora projektu – Martina Pospíšilovou, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Přečteno 3027 krát