Advent v Krásné Doporučený

  • úterý, 15 leden 2019 06:11
Druhá adventní neděle patřila již tradičně předvánočnímu setkání místního obyvatelstva na návsi. Krásenští, ale i Ašští, Adorfští a Bad Elsterští se mohli už od odpoledne kochat u stánků, kde se dalo zakoupit vynikající cukroví Krásňaček, po kterém se vždycky jen zapráší. Ke koupi byly ale i nádherné a chutné perníky ašských perníkářek – p. Litvanové a p. Petráčkové, s nimi též korálkoví andělíčci L. Drofové. Svícny, papíroví andělé, dárkové krabičky, ručně dělaná mýdla a další výrobky bylo možno zakoupit ve stánku Krásenských buchet, k nimž se svými krásnými náušnicemi a výborným cukrovím přidala i L. Drofová Šourková a celý tento výdělek (ve výši 4 tisíc korun) byl, jako každý rok, věnován na dobré účely.

Všichni, kdo v tento den přišli na náves, se těšili na vyslání balónků přání do nebes. Stalo se tak po proslovu krásenského starosty, L. Pokorného, který popřál místním i přespolním krásné a klidné vánoční svátky a dopředu též mnoho zdraví v roce 2019. Pak už balónky zaplnily krásenskou oblohu a všechna přání, která letěla s nimi, budou zcela jistě splněna. (Podle informací I. Bělohlávkové např. jejich rodinný balónek doletěl až k Havlíčkovu Brodu, odkud se ozval nálezce :o)

Následoval kulturní program, o nějž se postaraly děti a paní učitelky z místní školky, Krásný kvartet – krásenští žáci ZUŠ R. Schumanna pod vedením M. Oblištila, zuškový dudácký soubor Schumák, mezi jehož členy patří také mnoho krásenských dětí. Schumák, jejž vede M. Jelínek a L. Schwalbová, zahrál a zazpíval vánoční koledy a pak už před očima všech přihlížejících ožil Betlém v podání místních dětí a dospělých s opravdickým živým malým Ježíškem. Německým Ježíšek (adorfský hasič Uwe) přinesl z německého sousedství vánoční pozdravy, které přednesl krásnou češtinou, malí diváci se s ním pak mohli vyfotografovat.
Perfektní občerstvení zajistili všem hladovcům manželé Čokinovi s L. Povondrovou, pití všeho druhu obstarali i místní hasiči a se svými chutnými pokrmy a pitivem se přidali také bad elsterští a adorfští hasiči.
I o následujících adventních víkendech se na návsi krásenští mohli setkávat u stánku s čajem a medovinou, který vždy v neděli otevřeli dobrovolní hasiči, těsně před Vánocemi si pak bylo možné svou svíčku zapálit Betlémským světlem, jež do Krásné přinesli skauti.

Velké poděkování, kromě všem uvedeným, kteří se na příjemném prožití adventního období v Krásné podíleli, patří vedení obce, všem jejím zaměstnancům a taktéž zaměstnancům Sdružení.
Přečteno 2737 krát Naposledy změněno: úterý, 15 leden 2019 06:20