Předání nového vozidla CAS30 T815 6x6.2 Doporučený

  • pondělí, 11 prosinec 2017 14:11
Zástupci obce a JSDH Krásná si dne 4. 12. 2017 převzali novou požární cisternu z THT Polička. Zároveň proběhlo i úvodní zaškolení strojníků na obsluhu cisterny a zařízení. Nyní se budou muset seznámit všichni členové jednotky s obsluhou požárního příslušenství a strojníci a řidiči musí odjet kondiční jízdy, aby se seznámili s jízdními vlastnostmi nového vozidla a teprve potom bude moci být cisterna připravena k výjezdu k zásahům. Vzhledem k současnému počasí nyní neproběhne oficiální přivítání nového vozidla. To si necháme až na příznivější dobu.

Základním technický parametrům a představení cisterny se věnoval minulý článek, nyní se zaměříme na konečný výsledek.

Cisterna je určena pro velkoobjemové hašení z toho důvodu má tzv. redukované vybavení. To znamená, že oproti klasickým "krátkým" CAS má o něco méně technických prostředků, avšak všechno důležité zůstalo zachováno. Předností tohoto typu cisterny je, že přiveze na místo zásahu dvojnásobný objem vody, v tomto případě celých 9.000 litrů. Kabina je vybavena dýchacími přístroji fy Dräger umístěnými v zadních sedadlech, dále ručními radiostanicemi a svítilnami do výbušného prostředí Survivior LED, vše pro šest členů posádky. Samozřejmostí je couvací kamera a přední kamera, která zaznamenává situaci před vozidlem. U sedadla velitele je umístěno dynamické rameno pro uchycení tabletu, který se dnes používá ke komunikaci s operačním střediskem a navigaci na místo události. Také zde nalezneme záchranářský batoh pro poskytnutí první pomoci. Později přibudou ještě další drobnosti, dle potřeby. Zapomenout nesmíme ani na osvětlovací stožár se čtyřmi LED světlomety, který je v případě potřeby možné vysunout do výšky 5m a osvětlit místo zásahu.

  • V levé přední roletě je umístěna elektrocentrála, přetlakový ventilátor, dvě motorové pily, sekera, dřevorubecká lopatka, prodlužovací kabely k centrále, přenosné reflektory a světelné puky (výstražná světla).
  • V pravé přední roletě plovoucí čerpadlo, lezecké vybavení, kalové čerpadlo a přenosná motorová stříkačka.
  • Obě zadní rolety jsou určeny na požáry, jsou v nich umístěné požární hadice, proudnice a další potřebné armatury.
  • Na konci vozidla je srdce požárního automobilu - čerpadlo.
  • Poslední částí je horní plošina nástavby, kde jsou dvě hliníkové bedny s ženijním nářadím, savicemi a odnímatelnou lafetou. Jsou zde také nastavovací žebříky, přejezdové můstky, proudnice na střední pěnu a dva barely na sorbent. 

Přečteno 4784 krát Naposledy změněno: úterý, 19 prosinec 2017 11:32