11. Krásenská buchta a světlušková procházka Doporučený

  • středa, 31 říjen 2018 12:31
Rekorní počet soutěžních upečeností a krásná procházka mezi dýněmi, světýlky a vílami. Nečekaně krásné počasí přivedlo v sobotu, 27. října 2018, do Krásné mnoho malých světlušek a osvětlených broučků (tj. dětí třímajících lampiony). Ti se navečer shromáždili na místní návsi a přivolali světluškové víly, z nichž některé přijely na koních a jiné přiskotačily na svých lehkých nožkách. Trasa procházky vedla mezi zahrádkami, za jejichž světelnou a jinou podzimní výzdobu patří jejich majitelům velké poděkování. Přes pole, kde bylo možné spatřit v trávě osvětlené víly, všichni dokráčeli až na magický palouk, kde na ně čekala královna podzimních víl a také kouzelný skřítek Mizdop. Ti ve verších přivítali přicházející, královna víl jim prozradila, jak je to s přicházející zimou a společně se skřítkem a vílami všem dětem předali malý dáreček symbolizující nejen světlo, které je bude provázet, ale svými barvami připomínající také trikolóru. Pak už v rámci oslav 100 let Československé republiky zazněla česká hymna, kterou nádherně zazpívala Lucie Schwalbová a také všichni přítomní, a zahořela vatra za T.G. Masaryka tak, jak bylo ve vesnicích zvykem za 1. republiky.

Poté už se zaplnila krásenská Sokolovna až po okraj soutěžícími, kteří se v ten den brzy odpoledne vydali se svými sladkým či slaným dílem na 11. ročník soutěže Krásenské buchta. Letos se jednalo o rekordní počet soutěžících, na stolech se totiž objevilo přesně padesát soutěžních kousků. Ty anonymně posuzovali krásenští muži, a to od nejmladších po ty nejzkušenější. Poděkování patří všem, kdo se hodnocení ujali (a počítali s tím, že jim po tolika ochutnávkách bude možná trávící trakt nějakou dobu stávkovat:). Jsou to: Tomáš a Radek Švarcovi, Radek Janousch, Vasyl Popovyč, Jiří Pokorný, Karel Tichý, Tomáš Blažek a Jaroslav Pokorný s krásenskými kořeny a v současnosti z obce Mrzky u Českého Brodu.

A jak celé klání dopadlo? Všechny soutěžící děti upekly a vytvořily tak skvělé dobroty, že skončily jednotně na 1. místě. Ve sladké kategorii skončila na 5. místě V. Cicková, na 4. místě V. Nováková, bronzová byla M. Hříbalová, stříbrná P. Voborníková a zlaté byly úplně poprvé dívky, které letos přešly z dětské do dospělé kategorie a hned takto zaválely, A. Perglerová a B. Němejcová! Ve slané kategorii byla na 5. místě L. Schwalbová, 4. skončily maminka s dcerou N. a R. Walchetsederovy, bronz získala P. Záhorská, stříbro E. Langerová a na nejvyšší stupínek dosáhla s vynikajícím jogurtovým chlebem Taťána Sedláčková.

Děkujeme mnohokrát všem soutěžícím, jež se soutěže zúčastnili a jejichž díla mohli všichni v závěru procházky ochutnat, majitelům Sokolovny, místním hasičům, kteří dohlíželi na hladký průběh procházky a také na bezproblémové zahoření Masarykovy vatry, zaměstnancům a vedení Obce Krásná, Stáji Krásná a milým světluškovým vílám a v nesposlední řadě všem Krásenským buchtám, jež soutěž a procházku zorganizovaly.
Příjemné podzimní dny přejí Krásenské buchty

Přečteno 1921 krát Naposledy změněno: středa, 31 říjen 2018 15:13